De Poulet de Bresse: de beroemde kip uit Frankrijk!

Bresse kip of zoals de Fransen zeggen “Poulet de Bresse”, is een kippenras uit de Bresse regio in Frankrijk. Het is het enige gevogelte ter wereld met een gecontroleerde herkomstbenaming en kweek is aan uiterst strenge regels gebonden. Zo mogen de in totaal 300 kwekers van Poulet de Bresse hun eendagskuikens uitsluitend kopen bij geselecteerde kwekerijen in de Bresse streek. De eerste 5 weken blijven de kuikens binnen in ruime hoenderhokken en krijgen de kuikens uitsluitend granen die afkomstig zijn uit de Bresse streek. Op de eerste dag van de zesde week mogen de jonge kippen naar buiten. Hier scharrelen de Bresse kippen op de mooie groende weides op de vruchtbare grond van de Bresse regio. Aan ruimte geen gebrek. Bij 500 kippen dient een boer over 5000m2 vrije uitloop te beschikken. Dit betekend dat iedere Bresse kip 10m2 tot zijn beschikking heeft.

 

 

 

 

Wat maakt een Poulet de Bresse nou zo bijzonder. Alles! Niet voor niets wordt de Poulet de Bresse ook wel de Rolls Royce onder de kippen genoemd. Het ras, de leefomstandigheden in de Bresse streek, het klimaat, de leeftijd, de afwisselende voeding en de ruimte waarover de kippen beschikken geeft prachtige kippen met een mooie uitgesproken smaak. Stevig vlees met een pure smaakbeleving. De bereiding vraagt wel wat aandacht. Om de mooie smaak goed tot zijn recht te laten komen is het belangrijk tijdens het braadproces zo min mogelijk vocht en vet te verliezen. Een Bresse kip komt het best tot zijn recht gebraden in de roomboter in een ouderwetse braadpan of in de oven. Gedurende het braadproces de Bresse kip regelmatig bedruipen met het braadvocht.