Terug naar recepten

Bressekip met rodewijnsaus

Bressekip met rodewijnsaus

Bereidingswijze
Uw oven voorverwarmen op 180°C. Ondertussen de Bressekip bestrooien met zout en peper en de provenÇaalse kruiden in de buikholte strooien; in een grote braadpan de boter en de olijfolie verwarmen en hierin de Bressekip in ca. 15 minuten rondom bruin braden.

Als de kip mooi bruin is legt u hem op zijn zij (dus op een poot en een borst) in een braadslee en overgiet u hem nog een keer met de hete braadboter; nu zet u de braadslee voor gedurende 25 minuten in de oven, wel af en toe de kip overgieten met braadvocht. Na 25 minuten de Bressekip op de andere zijde leggen en wederom 25 minuten de oven in en af en toe overgieten. Daarna de Bressekip uit de oven halen en in aluminiumfolie pakken (de glimmende zijde binnen).

De garnituur
Terwijl de Bressekip in de oven staat kan de uienconfit gemaakt worden. De rode uien in dunne ringen snijden; de suiker en de boter in een pan doen met een dikke bodem en de suiker, onder voortdurend roeren met een houten lepel, op een niet te hoog vuur, goudbruin laten caramelliseren; vervolgens de gesneden uien in één keer toevoegen en blijven roeren tot ze zacht zijn; de rode wijn erbij gieten en zachtjes laten koken tot bijna al het vocht verdampt is.

De rode wijnsaus
Allereerst de spekblokjes in de boter bakken en wanneer ze gaan kleuren de sjalotjes toevoegen; dit geheel inkoken tot ongeveer 2 dl., daarna zeven en van het vuur afhalen en de 40 gram boter koud en in klontjes gesneden door de saus roeren; de saus weer opwarmen, maar niet meer laten koken. Afmaken met zout en peper.

Het afmaken
De kip uit de aluminiumfolie halen en nog 5 minuten in de hete oven schuiven met de borst naar boven zodat deze nog even krokant wordt. Hierna de kip uit de oven halen en verdelen; d.w.z. de poten naar buiten klappen, lossnijden en nog een keer in tweeen snijden en de borsten van het karkas afsnijden en vervolgens in plakjes snijden.Een schepje uienconfit op een voorverwarmd bord doen en hierop wat filet en een stukje bout leggen en een klein beetje saus eroverheen gieten en wat saus rondom. Hierbij kunt u snijboontjes en gebakken aardappelblokjes of rösti serveren.

Wijnsuggestie
Een mooie volle Pinot Noir

Veel succes en bon appetit!